U trendu

Grenholm: Ne treba plaćamo Rusiji za bilo kakve energente

VAŠINGTON – Američka ministarka za energetiku Dženifer Grehnolm saopštila je danas da SAD rade na strategiji kojom bi obezbedile stabilno snabdevanje uranijumom, navodeći da Vašington više ne bi trebalo da šalje novac Rusiji za energente.

Republikanski senator Džon Baraso, član energetskog komiteta američkog Senata, upitao je ministarku tokom rasprave o budžetu za 2023. da li će predsednik Bajden zabraniti uvoz uranijuma iz Rusije koji se koristi za nuklearnu energiju SAD kao način da dodatno oslabi Moskvu, prenosi Rojters.

„Dozvoliću predsedniku da na to odgovori, ali mogu da kažem da o tom pitanju po mom mišljenju imamo priličnu saglasnost. Ne bi trebalo da šaljemo novac Rusiji za bilo kakve američke potrebe za energijom ili iz bilo kog drugog razloga“, izjavila je Grenholm.

Ona je rekla da Ministarstvo za energetiku SAD trenutno radi na strategiji za uranijum, kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje za američke nuklearne potrebe iz inostranstva.

Bajden je u martu zabranio uvoz ruske nafte, prirodnog gasa i uglja, ali ne i uranijuma.

Američka energetska industrija se oslanja na Rusiju i njene saveznike Kazahstan i Uzbekistan otprilike za polovinu količina uranijuma koji pokreće američke nuklearne elektrane.

Ova grana američke energetike je lobirala kod Bele kuće da ne zabrani uvoz uranijuma iz Rusije uprkos invaziji Moskve na Ukrajinu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.