U trendu

Gutereš: Ljudska prava pod opsadom širom sveta, urušavaju se univerzalne vrednosti (VIDEO)

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je danas povodom Medjunarodnog dana ljudskih prava da su „ljudska prava pod opsadom širom sveta“ i da se „univerzalne vrednosti urušavaju“.

„Sada, više nego ikada, naša zajednička dužnost je jasna: zauzmimo se za ljudska prava, za svakoga i svuda“, poručio je Gutereš povodom Dana ljudskih prava i 70. godišnjice Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

Prema njegovim rečima, „Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima globalna je zvezda vodilja koja obasjava dostojanstvo, jednakost o blagostanje i donosi nadu na mračna mesta“.

„Prava proglašena u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima su namenjena svim ljudima bez obzira na rasu, veru mesto ili bilo kakvu drugu različitost“, naveo je generalni sekretar UN.

Gutuereš je dodao da su ljudska prava univerzalna, večna i nedeljiva i da se „ne može birati izmedju gradjanskih, političkih, ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava“.

„Danas odajemo počast i braniteljima ljudskih prava koji rizikuju svoje živote da bi zaštitili ljude pred rastućom mržnjom, rasizmom, netolerancijom i represijom“, naveo je generalni sekretar UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.