Han u Štipu: Uveren sam u pozitivan ishod referenduma

ŠTIP – Komesar EU za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han poručio je sinoć da je uveren u pozitivan ishod predstojećeg referenduma u Makedoniji.

Han je, prilikom posete Štipu, ponovo pozvao građane Makedonije da izađu na referendum i glasaju.

„Najvažnije je da ljudi iskoriste svoje demokratsko pravo i učestvuju na izborima, referendumu, svaki glas se broji – to bi trebalo da bude jasno – posebno ako je reč o ovako fundamentalnom pitanju. Pređimo most. Uveren sam u pozitivan ishod, ali je najvažnija suverena odluka naroda zemlje i to je nešto što mora da se poštuje, a kasnije bi političari trebalo da izvedu zaključke i donesu odluke“, rekao je Han.

Han nije želeo da komentariše navode o mogućem uticaju Rusije na referendumsku kampanju, ističući da bi Evropa i sama zemlja trebalo da imaju više samopouzdanja.

„Mi smo veliki igrač. Ako posmatram trgovinske odnose – 75 odsto trgovine je sa EU, 75 odsto stranih investicija dolazi iz EU. Tako da je očigledno ko je ekonomska sila u regionu. Ovde, međutim, nije samo u pitanju ekonomski aspekt, već i evropske vrednosti koje zajednički delimo“, istakao je Han, prenela je agencija MIA.

Američki ministar odbrane Džim Matis, koji je juče boravio u poseti Makedoniji, tvrdi da Rusija pokušava da se umeša u predstojeći referendum o sporazumu Atine i Skoplja o promeni imena Makedonije.

Matis je novinarima koji su s njim putovali u Skoplje rekao da nema sumnje da je Moskva finansirala grupe naklonjene Rusiji kako bi propao predstojeći referendum o promeni imena Makedonije, preneo je AP.

Američki ministar odbrane osudio je, kako je rekao, napore Rusije da iskoristi svoj novac i uticaj da ojača protivljenje predstojećem referendumu, čiji bi ishod mogao da otvori put za ulazak zemlje u NATO, čemu se Moskva protivi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.