U trendu

Hjuman rajts voč: Osveta talibana bivšim službenicima

KABUL – Talibanski borci su ubili ili je zbog njih „nestalo“ više od 100 pripadnika bivše policije i obaveštajne službe Avganistana, nakon što su preuzeli vlast u zemlji 15. avgusta, saopštio je danas Hjuman rajts voč.

Talibani su nastavili sa osvetom bivšim članovima oružanih snaga pređašnje vlade, iako su obećali amnestiju, preneo je AP.

Oni su organizovali potere za bivšim službenicama koristeći vladine spise i na meti su im bili ljudi koji su se predali i primili pisma u kojima im se garantuje bezbednost.

„Šablon ubijanja je posejao teror širom Avganistana, pa niko ko je povezan sa bivšom vladom ne može da se oseća bezbedno. Bivši zvaničnici su pobegli zbog moguće odmazde“, napominje Hjuman rajts voč.

Na meti Talibana su, takođe, osobe za koje veruju da su podržavale takozvanu Islamsku državu u severnoj pokrajini Nangahar, epicetru napada ISIS-a.

U glavnom gradu te pokrajine Džalalabadu danas je došlo do žestokog osmočasnovnog okršaja kada su talibani upali u navodno sklonište terorista ISIS-a.

Šef obaveštajne pokrajinske službe Tahir Mobariz izjavio je da su se tokom okršaja muškarac i žena razneli kada su aktivirali eksploziv koji su imali na sebi, dok je treća osoba ubijena u razmeni vatre.

Dvojica osumnjičenih militanata su uhapšeni, dodao je Mobariz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar