U trendu

IAEA: Nuklearna elektrana u Zaporožju nema vezu sa jedinim preostalim dalekovodom

Ukrajinska nuklearna elektrana u Zaporožju, pod kontrolom ruskih snaga, izgubila je vezu sa poslednjim dalekovodom, saopštila je Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Kako je danas prenela britanska televizijska mreža Bi-Bi-Si (BBC), IAEA je dodala da se elektrana, inače najveća u Evropi, sada oslanja na rezervni dalekovod za snabdevanje električnom energijom ukrajinske mreže.

Ostala tri dalekovoda nisu u funkciji od početka sukoba.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija saopštila je s druge strane da je sada u funkciji samo jedan od šest reaktora elektrane.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi (Grossi) izjavio je u četvrtak da je narušen fizički integritet nuklearne elektrane. On je tog dana posetio tu lokaciju zajedno sa timom stručnjaka, čiji su članovi ostali na terenu.

Grosi je rekao da je tokom nekoliko sati boravka uspeo da obidje celu lokaciju, reaktore, kontrolne sale, sisteme za hitno intervenisanje kao i druge prostorije.

Šef IAEA je pohvalio ukrajinsko osoblje koje je nastavilo da radi posle dolaska ruskih snaga i dodao da rade u teškoj situaciji ali izuzetno profesionalno.

Ukrajinsko osoblje je reklo da ruske snage centralu koriste kao vojnu bazu.

Lokalni zvaničnici koje je u medjuvremenu imenovala Rusija, rekli su sa svoje strane da je veza sa dalekovodom prekinuta zbog tehničkih problema posle granatiranja.

Ruske i ukrajinske snage se medjusobno optužuju za napade na Zaporožje.

Rusija je 24. februara počela invaziju na Ukrajinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar