U trendu

Incko: Do promene Dejtonskog ustava mora doći

SARAJEVO – Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je da do promene Dejtonskog ustava mora doći, jer postoji presuda Sejdić-Finci.

„Bilo je više pokušaja da se Dejton menja, četiri-pet pokušaja, ali nijedan nije bio uspešan. Poslednji je bio Butmirski proces pre 10 godina. Do promene Dejtonskog ustava će doći, mora doći, jer imamo odluku Sejdić – Finci“, kazao je Incko za regionalnu televiziju N1.

Kako je naveo, to bi značilo da bi u budućnosti svi građani imali pravo da se kandiduju za Dom naroda i za Predsedništvo BiH.

„Ali ne samo manjine, gospodin Sejdić i gospodin Finci, nego i ljudi koji su se rodili u pogrešnoj polovini države. Zašto Srbi iz Sarajeva se ne mogu kandidatovati ili Bošnjaci iz Banjaluke? To treba ispraviti i to bi bila jedna izmena Dejtonskog sporazuma“, naveo je Incko.

Dejtonskim sporazumom je službeno okončan četvorogodišnji rat, a Bosna i Hercegovina je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih, i dva entiteta – Federacije BiH i Republike Srpske.

Sporazum se sastoji od 11 aneksa, među kojima je i Aneks 4 – Ustav Bosne i Hercegovine, a njime je potvrđen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost BiH kao države.

Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmene Ustava BiH.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    Nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. ########### Nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. ############# Nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. ### Nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. ########### Nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH. ############# Nije moguće promena Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

  2. Anonimni

    TANDARA BROČ, BROČ,BROČ

Napišite komentar