U trendu

Indonezija: Stiže novi ciklon, mogući talasi visine 6 metara

DŽAKARTA – Meteorološka agencija Indonezije
upozorila je danas da bi drugi tropski ciklon u poslednjih nedelju dana, mogao da izazove poplave i klizišta u centralnim oblastima, nakon što je ciklon „Serodža“ odneo više od 163 života u istočnim delovima
zemlje.

Spasioci i dalje tragaju za nestalima i žure u pomoć ostrvima u provinciji Istočni Mali Sundi, nakon što je ciklon „Serodža“ u nedelju doneo kišu, prouzrokujući poplave i klizišta, prenosi agencija Rojters.

Šefica Indonežanske meteorološke agencije (BMKG) Dvikorita Karnavati je izjavila da novi ciklon, nazvan „Odet“, dobija na zamajcu i da bi mogao da pogodi provinciju Lampung na ostrvu Sumatra, kao i provincije Istočna Java i Centralna Java i ostrvo Bali.

„Ljudima se savetuje da budu oprezni zbog jakog vetra i kiše koji mogu zahvatiti neke oblasti, imajući u vidu pretnju od poplava i klizišta“, izjavila je Karnavati.

Iako se ne očekuje da će „Odet“ biti tako destruktivna kao „Serodža“, iz meteorološke službe upozoravaju da bi taj ciklon mogao stvoriti talase visine i do šest metara u južnom Indijskom okeanu blizu Jave i Balija, zbog čega je apelovano na ribare da preduzmu mere predostrožnosti.

Ciklon „Serodža“ je oštetio hiljade domova i raselio preko 22.800
ljudi, prema podacima indonežanske agencije za ublažavanje posledica katastrofe, dok se još 45 osoba i dalje vodi kao nestalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.