U trendu

Iračke snage ulaze u Faludžu, uporište Islamske države

Elitne iračke snage su jutros ušle u grad Faludžu da bi istisnule trupe Islamske države iz tog njihovog uporište koje je svega 50 kilometara zapadno od Bagdada, objavila je komanda operacije.

„Iračke snage su ušle u Faludžu uz podršku medjunarodne koalicije iz vazduha, kao i iračkog vazduhoplovstva,  i uz dejstvo iračke artiljerije i tenkova“, rekao je general Abdelvahab Al-Sadi, komandir operacije.

„Antitetrorističke snage, policija i iračka vojska su počele da ulaze u Faludžu iz tri pravca jutros oko 4:00 sata“, rekao je on i dodao da „ima otpora Islamske države“.

U poslednje dve godine su sve takve napade u Iraku prevodile elitne, Antitetrorističke snage.

Njihovo učešće označava novu fazu u ofanzivi na Faludžu, prvi grad koji je pao u ruke Islamske države januara 2014. godine, pred opštu ofanzivu pet meseci kasnije kada je Islamska država okupirala velike delove Iraka, uključujući Mosul, drugi po veličini grad koji je još pod njenom kontrolom.

Tokom ofanzive pokrenute pre nedelju dana za oslobadjanje Faludže, iračke snage su preuzele sela i područja oko tog grada.

Samo nekoliko stotina porodica je uspelo da pobegne pre napada na Faludžu, gde je oko 50.000 civila zarobljeno u borbama. Veruje se da Islamska država želi da ih koristi kao živi štit.

Faludža je prethodno bila grad pod američkom okupacijom. Američka vojska je 2004. godine imala velikih teškoća da odatle istera pobunjenike, te je baš tu vodila neke od najtežih borbi još od rata u Vijetnamu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.