U trendu

Italija ograničila korišćenje podataka italijanskih korisnika aplikaciji ĆatGPT

MILANO – Italijanska agencija za zaštitu podataka saopštila je danas da je otvorila istragu protiv ĆatGPT aplikacije kompanije OpenAI zbog sumnje za kršenje pravila za prikupljanje podataka korisnika, i da je zbog toga privremeno ograničila korišćenje ličnih podataka italijanskih korisnika.

Agencija je takođe optužila ĆatGPT, koju finansijski podržava Microsoft, da ne proverava starost svojih korisnika, uz navođenje da bi trebalo da je namenjena osobama starijim od 13 godina, prenosi Rojters.

Italijanska agencija je navela „odsustvo bilo kakve pravne osnove koja opravdava masovno prikupljanje i čuvanje ličnih podataka u cilju ‘obuke’ algoritama koji su u osnovi rada platforme“.

Kako navodi Rojters, od objavljivanja prošle godine, ĆatGPT je pokrenuo tehnološku pomamu, što je navelo rivalske kompanije da lansiraju slične proizvode, dok su druge pokušale da integrišu njega ili slične tehnologije u svoje aplikacije i proizvode.

Procenjuje se da je aplikacija dostigla 100 miliona aktivnih korisnika u januaru, samo dva meseca nakon lansiranja, što je čini najbrže rastućom aplikacijom u istoriji, prema studiji objavljenoj prošlog meseca.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar