U trendu

Italija: Uhapšeno 12 na protestima zbog kovid propusnica

RIM – Italijanska policija saopÅ¡tila je danas da je uhapsila 12 ljudi, uključujući lidere ekstremno desničarske partije Forca Nuova, posle sukoba u Rimu dan ranije zbog vladine akcije da kovid-19 zelena propusnica postane obavezna za sve radnike.

Hiljade ljudi izašlo je juče na ulice italijanske prestonice da se usprotivi tom potezu, preneo je Rojters.

Neki su pokušali da prođu pored policije opremljene za nerede koja je čuvala prilaz kancelariji premijera Marija Dragog, dok je druga grupa provalila u sedište glavnog italijanskog sindikata CGIL i sve isprevrtala u kancelariji.

Desetine demonstranata je tokom noći pokuÅ¡alo da provali u jedinicu za hitne slučajeve u rimskoj bolnici Polikliniko Umberto I, gde je jedan od njih zadrÅŸan na lečenju, primoravajući zdravstvene radnike da se sami zabarikadiraju, rekao je danas direktor hitne pomoći Frančesko Puljieze.

Dragi je na leto uveo propusnicu – digitalni ili papirni sertifikat koji potvrđuje da je njen vlasnik ili primio najmanje jednu dozu vakcine, da je negativan ili da se nedavno oporavio od virusa – kako bi sprečio Å¡irenje virusa i ohrabrio ljude da se vakciniÅ¡u.

Sertifikati su u početku bili potrebni za ulazak u mnoga kulturna i mesta za rekreaciju, ali se njihov opseg postepeno širio.

ProÅ¡log meseca, vlada je ih je učinila obaveznim za sve radnike. Prema sistemu zelenih propusnica za radnike, koji su prihvatili i sindikati i poslodavci, svaki radnik koji od 15. oktobra ne pruÅŸi vaÅŸeće zdravstveno uverenje biće suspendovan i ostaće bez plate, ali ne moÅŸe biti otpuÅ¡ten.

Više od 80 odsto Italijana starijih od 12 godina u potpunosti je vakcinisano do 10. oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar