Izbavljene četiri žene zavejane na Antarktiku

ANTARTIK – Kraljevska mornarica spasila je danas četiri žene iz zavejane naučne baze Port Lokroj, a oštećeni krov baze je popravljen.

Četiri naučnice iz Britanije provele su dva dana zavejane u Domu Bransfild, koji čine muzej, prodavnica poklona i pošta, kada su se pripadnici mornarice uz pomoć ledolomca probili do zavejanih zgrada i započeli otkopavanje, prenosi Bi-Bi-Si.

Ledolomac Kraljevske mornarice redovno posećuje međunarodne baze kao što je Port Lokroj na Antarktiku, a član spasilačkog tima Li Morgan rekao je da je „zatečen obilnom količinom snega“ koji je prekrio zgrade i dodao kako su one „skoro sasvim netale“.

„Dobro je i za članove posade da izađu na kopno, a još više i da pomognu. Svi su bili srećni i nasmejani što su obavili taj vredan zadatak“, rekao je pukovnik na ledolomcu Li Morgan.

Kako navodi BI-Bi-Si, osoblje Barnsfilda nastavlja petomesečni boravak u Port Lokroju, bivšoj kitolovačkoj stanici, koja je postala turistička atrakcija sa oko 20.000 posetilaca tokom letnje sezone.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.