U trendu

Izbeglice ipak ulaze u SAD uprkos zabrani?

Visoki američki zvaničnik izjavio je danas da će 872 izbeglice moći da uđu u SAD ove nedelje uprkos izvršnoj uredbi američkog predsednika Donalda Trampa o obustavi izbegličkog programa SAD.

Kevin Mekalinen, v.d. komesara američke Agencije za carinu i pograničnu zaštitu, rekao je novinarima da će te izbeglice biti izuzete jer je prema uredbi to dozvoljeno u slučajevima kada su izbeglice spremne za put i kada bi im sprečavanje u tome nanelo „prekomerne nedaće“, prenosi AP.

Mekalinen je naveo da u ovoj akciji učestvuje i Stejt department i da će 872 izbeglice stići u SAD ove nedelje.

On je, na istoj konferenciji za novinare, govorio o novim imigracionim ograničenjima, kojima je, takođe, zabranjen ulazak državljanima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja.

UNHCR je juče izrazio zabrinutost zbog odluke predsednika Trampa da obustavi ulazak izbeglica u SAD, saopštivši da je samo ove nedelje 800 ljudi, za koje je bilo planirano da im Amerika postane novi dom, sprečeno da uđe u tu zemlju, preneo je Rojters.

UNHCR je podsetio i da je oko 20.000 izbeglica u „neizvesnoj situaciji“ trebalo da bude naseljeno u SAD tokom 120 dana koliko će važiti suspenzija koja je uredbom stupila na snagu u petak.

Keli: Neću se kockati američkim životima

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli ponovo je ustao u odbranu sprovođenja uredbe predsednika Donalda Trampa, kojom se ograničava ulazak u SAD građanima sedam većinski muslimanskih zemlaja, rekavši da se on „neće kockati američkim životima“.

„Ovo nije zabrana putovanja, već privremena pauza koja nam pruža mogućnost da analiziramo postojeći sistem za primanje izbeglica i proveru viza“, rekao je Keli, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da je cilj nove uredbe da se teroristi zadrže izvan zemlje, ali i naglasio da se ne radi o „zabrani za muslimane“.

Zvaničnici SAD tvrde da je 872 izbeglica primljeno u zemlju zbog zabrinutosti o situaciji u kojoj se nalaze, uprkos uredbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.