U trendu

Japanski skupštinski odbor prihvatio zakon o šrioj ulozi vojske

Japanski parlamentarni odbor odobrio je danas predlog zakona kojim bi se proširila uloga japanske vojske, za šta se zalagao vladajući blok premijera Šinzoa Abea uprkos protestima opozicionih poslanika i građana. 

Abeova vlada prethodno je usvojila novu bezbednosnu politiku sa reinterpretacijom Ustava zemlje posle Drugog svetskog rata koji je dozvoljavo vojsci Japana da koristi vojnu silu isključivo za samoodbranu. Predloženim zakonom Japanu se takođe dozvoljava da brani napade na njegove saveznike – koncept koji se naziva kolektivnom samoodbranom. 

Novim tumačenjem posleratnog ustava biće moguće slanje japanske vojske u inostranstvo da pomognu nekom savezniku, na prvom mestu SAD. Do sada je japanka vojska mogla da reaguje samo na spoljnu ofanzivu na teritoriju Japana.

Proširenje ovlašćenja japanske vojske preko takozvanog principa kolektivne odbrane izaziva strah građana da će Japan biti uvučen u zamku nekog dalekog sukoba na strani Amerikanaca. Ankete pokazuju da oko 80 odsto Japanaca ne podržava set novih zakona, a većina ih smatra neustavnim.  

Abe je naveo kao argumente to da Japan treba bolje da se pripremi za regionalnu pretnju od Kine i da učini više da doprinese međunarodnim mirovnim operacijama. 

Protivnici, uključujući pravne stručnjake i profesore, smatraju novo tumačenje ustava neustavnim.

Napetost je bila vidna danas dok se usvajao predlog u skupštinskom odboru kada su opozicioni poslanici pokušali da spreče glasanje, a stotine ljudi protestovalo je ispred zgrade uzvikujući slogane protiv rata i Abea.  

Opozicioni poslanik Kijomi Cuđimoto rekao je pre glasanja da se ovim zakonom „fundamentalno menja način na koji je Japan sledio pacifizam od kraja rata“.

Abe je priznao danas da zakon nema javnu podršku, ali je rekao da će ga izglasati jer njegova partija ima mandat glasača. Abeova vladajuća Liberalno-demokratska partija i njen koalicioni partner stranka Komeito imaju većinu u parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.