U trendu

Još jedna afera pronevere u hrvatskoj tajnoj službi

ZAGREB – U Hrvatskoj je otkrivena još jedna afera sa kojom je upoznat i sam vrh države, zbog koje su pod istragom zaposleni u Vojno bezbednosnoj obaveštajnoj agenciji (VSOA), a reč je o proneveri dva miliona kuna (1 evro je oko 7,5 kuna).

Prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista, pronevera je izvršena lažiranjem troškova u inostranim misijama sa čime je, kako kažu, bio upoznat i jedan od pomoćnika direktora koji je to tolerisao.

Predsednik parlamentarnog Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu bezbednost Siniša Hajdaš Dončić zatražio je juče od Ureda Veća za nacionalnu sigurnost i direktora VSOA generala Ivice Kindera da se izjasni o informacijama da je veći broj zaposlenih u toj agenciji lažirao troškove i nenamenski trošio novac koji su dobijali za posete misijama u Poljskoj, Litvaniji i Libiji kao i da su tom prilikom proneverili oko dva miliona kuna.

Hajdaš Dončić je takođe zatražio da se se izjasne da li se to stvarno dogodilo i da li je o svemu obavešteno Državno tužilaštvo. Predsednik Odbora smatra da bi njihova izjašnjavanja mogao da dobije u vrlo kratkom roku.

Pronevera novca je, navodi se, otkrivena tokom dva nadzora rada hrvatske tajne službe.

Navodi se i da su sve informacije o ovom velikom skandalu obavijene oznakom tajnosti, a prema neslužbenim informacijama, s proneverom sredstava bio je upoznat jedan od Kinderovih pomoćnika, koji je to tolerisao.

Pripadnici VSOA, naime, odlazili bi u posete u neku misiju i za troškove bi, na primer, uzeli 30.000 kuna, a potrošili bi 10.000. Razliku ne bi vratili niti bi potrošeno pravdali računima. Prema neslužbenim informacijama, o svemu su obavestili predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Zasad nije poznato da lis u izveštaj uputili i Državnom tužilaštvu, kao i da li je tužilaštvo imalo uvid u ovom slučaju.

Podseća se da je ovo druga afera u VSOA, nakon one koja se dogodila u decmbru prošle godine kada su zbog sličnog skandala osuđeni bivši direktor agencije general Darko Grdić i njegov zamenik general Ognjen Preost. Oni su novac namenjen specijalnim poslovima isplaćivali jedan drugom i koristili ga za lične potrebe. Na taj način oni su oštetili državu za oko pet miliona kuna, podseća Jutarnji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.