U trendu

Kastro osudio oštru liniju Donalda Trampa prema Kubi

Predsednik Kube Raul Kastro osudio je „oštru liniju“ američkog predsednika Donalda Trampa prema toj zemlji, istakavši da je to korak unazad u odnosima Havane sa Vašingtonom.

U prvom javnom obraćanju nakon što je američki predsednik Donald Tramp prošlog meseca saopštio da će ponovo vratiti deo restrikcija prema Kubi, Kastro je u kubanskoj skupštini rekao da će bilo koji pokušaj da se sruši revolucija na Kubi propasti, kao što je to bilo i u slučaju 11 prethodnih američkih predsednika, preneo je Rojters.

On je odbacio i lekcije o ljudskim pravima koje dolaze iz SAD, rekavši da je njegova zemlja ponosna na mnogo toga na tom području i da joj nisu potrebne lekcije od SAD ili bilo koga drugog, preneo je AP.

Tramp je u junu saopštio da će ponovo vratiti deo restrikcija prema Kubi koje je ublažio njegov prethodnik Barak Obama.

Restrikcije se odnose na regulative u oblasti trgovine i putovanja.

Kubanska vlada je osudila takav potez Trampa i opisala ga kao korak unazad u američko-kubanskim odnosima, ali i dodala da bez obzira na to planira da nastavi dijalog sa Vašingtonom.

U svom govoru u Majamiju, koji je podsećao na retoriku u vreme otvorene konfrontacije, predsednik Tramp je najavio politiku američke administracije prema Kubi koja eliminiše napredak postignut u poslednje dve godine, navedeno je u saopštenju kubanske vlade, preneo je Tas s.

Tramp je svoju odluku objavio u Majamiju gde inače živi brojna kubanska dijaspora, ističući da je Kuba dobila previše ustupaka od SAD u okviru sporazuma sa Obaminom administracijom, dodajući da „su sada ti dani prošli“.

On je kazao da će retrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane da progoni disidente.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.