U trendu

Kina osuđuje predlog kanadskog parlamenta u vezi s Ujgurima

PEKING – Kina je danas snažno osudila postupak kanadskog parlameta koji je juče izglasao predlog da se kinesko postupanje prema muslimanskoj nacionalnoj manjini Ujgura tretira kao genocid, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio danas da je njegova zemlja izrazila snažno nezadovoljstvo i čvrsto protivljenje predlogu vezanom za kinesku pokrajinu Sinđijang koji je izglasao parlament Kanade.

Rojters je preneo da je kanadski parlament usvojio juče neobavezujući predlog u kojem se kaže da kinesko postupanje prema ujgurskoj muslimanskoj manjini u regionu Sinđijang predstavlja genocid, čime je izvršio pritisak na vladu premijera Džastina Trudoa da zauzme čvršći stav prema Kini.

Svi članovi vlade bili su uzdržan prilikom glasanja o ovom predlogu opozicione Konzervativne stranke koji je u donjem domu usvojen sa 266-0.

U tom predlogu se takođe poziva na lobiranje kod Međunarodnog olimpijskog komiteta da se premeste Zimske Olimpijske igre 2022. iz Pekinga ako Kina ne zaustavi genocid, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.