U trendu

Krivokapić neće učestvovati u radu Sudskog saveta

PODGORICA – Crnogorski premijer tehničke vlade Zdravko Krivokapić izjavio je danas da neće učestvovati u radu Sudskog saveta imajući u vidu ranije date preporuke GREKO i Venecijanske komisije, koje su se odnosile na potrebu smanjenjea uticaja izvršne vlasti na rad tog tela.

“Ovakvim činom, želim da dam puni doprinos unapređenju samostalnosti Saveta i uvažim pravnu struku kao jedinu relevantnu za izbor nosilaca najvažnijih sudijskih funkcija”, naveo je Krivokapić.

Istakao je da je reforma sudstva i tužilaštva osnovni vrednosni stub vladavine prava u Crnoj Gori i da vlada na čijem je čelu, u domenu svojih Ustavnih i zakonskih ovlašćenja, podržava svaku aktivnost koja doprinosi ostvarenju tog cilja.

Izrazio je nadu da su prošla vremena kada je izvršna vlast vršila neprimeren uticaj na nosioce sudskih i tužilačkih funkcija, počev od njihovog izbora pa do dodeljivanja besplatnih stanova i kredita pojedincima na tim funkcijama, narušavajući time Ustavni princip podele vlasti i dovodeći u pitanje profesionalnu nezavisnost pravosudnog sistema.

Prema rečima Krivokapića misija Sudskog saveta mora biti posvećena traženju najboljih kadrovskih rešenja u sudstvu, kako bi crnogorskim građanima bila omogućena efikasna zaštita prava i pravnih interesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.