U trendu

Kuk: Zeljotres u HR gledati u kontekstu izraženih seizmičkih aktivnosti

ZAGREB – Hrvatski seizmolog Krešimir Kuk izjavio je da je današnji zemljotres, jačine 4,8 stepena po Rihteru, sa epicentrom na Krku, bio jak i da ga teba gledati u kontekstu izraženih seizmičkih aktivnosti na širim prostorima.

„Svi ovi potresi i u Rumuniji proteklih dana i na našem području, nisu potpuno odvojeni i nezavisni u smislu manifestovanja seizmičnosti na širem regionalnom prostoru”, rekao je Kuk za zagrebački Večernji list.

Kuk je naglasio da oni nisu direktno povezani s potresima u Turskoj. “Kada kažemo direktno mislimo da jedni direktno uzrokuju druge, ali Zemljina kora je zatvoren sistem, energija i sile se prenose i u tom kontekstu nismo potpuno odvojeni od ostatka Evrope i balkanskog poluostrva“, rekao je Kuk.

Prema njegovim rečima, šire područje Rijeke, uz šire područje Zagreba, u koje se ubraja i Banija, seizmički je aktivno i ugroženo, i odmah nakon južnog priobalja koje je najugroženije, šire su riječko i šire zagrebačko među potresom najugroženijima u Hrvatskoj.

Kuk je rekako da su zabeležena još dva naknadna potresa magnitude između dva i tri.

Upitan da li očekuje još potresa, Kuk je još jednom naglasio da se potresi ne mogu prognozirati. “Ne možemo prognozirati u smislu vremena, ni njihove jačine, ali u dužem vremenskom razmaku, a možda i kraćem, naravno da je realno očekivati da se seizmičnost još može na tom prostoru manifestovati“, rekao je Kuk.

On je rekao da je seizmička aktivnost vezana i uz delove Slovenije, od Ilirske Bistrice pa preko Klane i celi obalni pojas u kvarnerskom zalivu. Ovako jak potres, kaže Kuk, se oseti nekoliko stotina kilometara dalje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.