U trendu

Kuleba: Kijev želi mirovni samit u februaru

KIJEV – Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da njegova zemlja želi da učestvuje u samitu o završetku rata, ali da ne očekuje da će Rusija učestvovati na tom skupu.

Kuleba je za AP izjavio da njegova vlada želi da se u naredna dva meseca održi „mirovni“ samit čiji bi posrednik bio generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

On je rekao da pre direktnih razgovora njegove zemlje sa Moskvom, Rusija mora da se suoči sa tribunalom za ratne zločine i dodao da, međutim, druge zemlje imaju punu slobodu da razgovaraju sa Rusima, kao što je bio slučaj kada je postignut dogovor o izvozu žitarica između Turske i Rusije.

Kuleba je, takođe, izjavio da je „apsolutno zadovoljan“ rezultatima posete predsednika Volodimira Zelenskog SAD prošle nedelje, i otkrio da je američka vlada napravila poseban plan da raketni sistem Patriot bude spreman da postane operativan u toj zemlji za manje od šest meseci.

Obuka obično traje do godinu dana, naveo je Glas Amerike.

Tokom intervjua koji je snimljen u Ministarstvu spoljnih poslova u Kijevu, Kuleba je izjavio da će Ukrajina uraditi „sve što može da pobedi u ratu 2023“.

„Svaki rat se završava putem diplomatije“, rekao je i dodao da se svaki rat završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju i za pregovaračim stolom.

Kuleba je kazao da bi ukrajinska vlada volela da se „mirovni“ samit održi do kraja februara.

„Ujedinjene nacije bi bile najbolje mesto za održavanje tog samita, jer se ne radi o usluzi bilo kojoj zemlji. Poenta je da svi budu zainteresovani da učestvuju“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.