U trendu

Lider nemačkih demohrišćana Merc posetio Ukrajinu

KIJEV – Lider nemačke opozicione Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridrih Merc sastao se danas u Kijevu sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i posetio razrušeni grad Irpin, prenosi Rojters.

Merc, lider nemačkih demohrišćana koji su izgubili vlast na izborima u septembru prošle godine, rekao je da će izvestiti kancelara Olafa Šolca o svom putovanju u Ukrajinu.

Merc je obišao bombardovani grad Irpin pre nego što se uputio u obližnji Kijev na razgovore sa ukrajinskim predsednikom, navodi britanska agencija.

„Ovo nisu slike koje zaboravljate u žurbi. Nije dovoljno to videti na televiziji: morate to videti i lično da biste razumeli razmere ove tragedije“, saopštio je Merc u Irpinu.

Nemačka je među najvećim dobavljačima oružja za Ukrajinu, ali je Berlin kritikovan zbog oklevanja pre nego što je pristao da pošalje teško naoružanje i zbog ranije podrške dijalogu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Merc je jedan od glasnijih kritičara ovakvih poteza koalicione vlade predvođene Socijaldemokratama (SPD), pre nego što je konačno saopštila da će Kijevu poslati tenkove opremljene protivavionskim topovima, navodi Rojters.

Nemački kancelar Šolc je u ponedeljak saopštio da ne planira da poseti Kijev, nakon što se odustalo od planiranog putovanja nemačkog predsednika Franka-Valtera Štajnmajera zbog prigovora Ukrajine.

Štajnmajer je nepopularan u Kijevu pošto je tamo povezivan sa ranijom nemačkom politikom, bliskih trgovinskih i drugih veza sa Rusijom i Putinom, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.