U trendu

Lideri azijsko-pacifičkog regona osudili napad na Abea

TOKIO – Lideri azijsko-pacifičkog regiona najoštrije su danas osudili atentat na bivšeg japanskog premijera Šinzo Abea i poželeli mu brz oporavak.

„Abe nije štedeo napore u promovisanju razvoja tajvansko-japanskih odnosa“, napisala je na Fejsbuku tajvanska predsednica Tsai Ing-ven, uz osudu napada na bivšeg japanskog premijera, prenosi Kjodo.

Ona je rekla i da Abe „nije samo njen veoma dobar prijatelj , već i iskren prijatelj Tajvana“.

Na Tviteru, australijski premijer Entoni Albaneze je napisao: „Šokantne vesti iz Japana da je bivši premijer Šinzo Abe ranjen, naše misli su u ovom trenutku sa njegovom porodicom i narodom Japana“.

Indijski premijer Narendra Modi je u objavi na Tviteru poručio da je „duboko uznemiren napadom na mog dragog prijatelja Abea“.

Bivši australijski premijer Toni Abot, kome je japanska vlada dodelila u aprilu visoko odlikovanje zbog zasluga u unapređenju odnosa dve zemlje, nazvao je napad „šokantnim aktom nasilja protiv jednog od vodećih svetskih demokratskih državnika“.

„Australija nikada nije imala boljeg prijatelja u Japanu od Šinza Abea, zbog čega smo toliko potreseni ovim užasnim činom“, naveo je Abot u tvitu.

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je danas duboku zabrinutost zbog stanja bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, koji je ranjen u atentatu tokom predizbornog skupa u gradu Nara.

„Naše misli, naše molitve su sa njim, sa njegovom porodicom, sa narodom Japana“, rekao je Blinken na marginama sastanka G20 na indonežanskom ostrvu Bali, preneo je Rojters.

Abe je ranjen iz vatrenog oružja danas, tokom predizbornog govora u gradu Nari, na zapadu Japana, i prevezen je u bolnicu u teskom stanju, ne pokazujući znake života, navodi Kjodo.

Naoružani napadač Tecuja Jamagami (41) uhapšen na licu mesta zbog sumnje za pokušaj ubistva, rekao je policiji da nije bio zadovoljan bivšim japanskim premijerom i da je nameravao da ga ubije, javila je nacionalna televizija NHK, pozivajući se na policiju.

Osumnjičeni, za koga se navodi da je bivši pripadnik japanske mornarice, trenutno je u policijskom pritvoru, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.