U trendu

Lideri EU žele da osnuju fond za obnovu Ukrajine 30. maja

BRISEL – Lideri EU rade na tome da 30. maja osnuju fond za obnovu Ukrajine, ali je i dalje nejasno kako će se on finansirati.

„Trebalo bi uspostaviti platformu za rekonstrukciju Ukrajine koja će okupiti ukrajinsku vladu, države članice EU, kao i partnere, finansijske institucije i organizacije“, navodi se u nacrtu zaključaka lidera, prenosi Rojters.

Platforma će biti podržana „novim instrumentom solidarnosti EU koji kombinuje davanja na nivou EU i na nivou država članica“, navodi se u nacrtu, u kom se ne precizira da li novi „instrument solidarnosti EU“ znači i novo zajedničko zaduživanje njenih članica, prenosi britanska agencija.

Evropska komisija predložila je u sredu da se uspostavi mehanizam grantova i zajmova neodređene veličine pod nazivom „Obnovi Ukrajinu“, po uzoru na postojeći fond EU za oporavak za koji su se države članice zajednički zadužile na tržištu.

Nemačka se već izjasnila da se protivi povećanju zajedničkog duga EU.

Procene ekonomista o ceni obnove Ukrajine variraju između 500 milijardi i dva biliona evra, u zavisnosti od dužine trajanja sukoba i obima uništenja.

Uzimajući u obzir da su potrebne sume tolikih razmera, EU takođe razmatra da obnovu finansira iz zaplenjene i zamrznute ruske imovine na svojoj teritoriji, pokazuje nacrt zaključaka.

„Evropski savet pozdravlja napore uložene u cilju obezbeđivanja odgovarajućih mera konfiskacije, uključujući istraživanje opcija koje imaju za cilj korišćenje zamrznute ruske imovine za podršku obnovi Ukrajine“, navodi se u nacrtu, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar