U trendu

Linde:Odbrana bezbednosnog poretka prioritet Švedske

BEČ – Prioriteti švedskog predsedavanja OEBS-u biće naglašavanje osnovnih zadataka te organizacije, odbrana evropskog bezbednosnog poretka, podržavajući OEBS-ov koncept sveobuhvatne bezbednosti i doprinoseći rešavanju sukoba na prostoru koju ta organizacija pokriva, najavila je, povodom preuzimanja predsedavanja ministarka inostranih poslova Švedske An Linde.

Ona je, u saopštenju, navela da će 14. januara na sednici Stalnog saveta OEBS-a predstaviti program predsedavanja Švedske.

Istakla je da je Švedska počastvovana preuzimanjem predsedavanja OEBS-u u vreme kada region koju pokriva oragnizacija zahteva jedinstveno fokusiranje na zajedničku bezbednost, na osnovama principa I obaveza koje su zemlje članice preuzele.

“Iako sukobi i političke krize i dalje predstavljaju izazov za sigurnost, međunarodno pravo, demokratske principe i održivi razvoj, OEBS može poslužiti kao ključna multilateralna platforma za suočavanje sa tim izazovima i zajedničku izgradnju jačih društava“, smatra Lindeova.

„Stalni sukobi i krize na području OEBS-a, poput situacije koju vidimo u Belorusiji, u Ukrajini i oko nje, kao i povećane tenzije oko Nagorno-Karabaha, zahtevaju kontinuiranu, zajedničku pažnju naše organizacije. To će naravno biti na našoj agendi početkom godine”, najavila je švedksa ministarka.

Ona je istakla I da je jačanje rodne ravnopravnosti ključni prioritet Švedske.

Kazala je i da će Švedska, kao predsedavajuća OEBS-u, naglasiti uključivanje i značajnije učešće žena u svim fazama ciklusa rešavanja sukoba, posebnu pažnju posvećujući napretku u Programu žene, mir I bezbednost.

“To je presudno za sprečavanje i ublažavanje sukoba, kao i za učvršćivanje mira “, naglasila je An Linde.

Ona je kazala i da će civilno društvo biti na agendi švedskog predsedavanja.

„Učešće i uključivanje civilnog društva u relevantne sastanke i formate OEBS-a jedinstvena je komponenta OEBS-a kao bezbednosne organizacije. Nastavak promocije širokog učešća predstavnika civilnog društva u bezbednosnim diskusijama biće prioritet našeg predsedavanja. Naša podrška jačanju demokratskih procesa i prava na slobodu mišljenja i izražavanja ostaće nepokolebljiva i 2021. godine“, ukazala je Lindeova, najavivši tesnu saradnju sa novoizabranim čelnicima OEBS-ovih institucija.

Švedska je od 1. januara preuzela od Albanije jednogodišnje predsedavanje OEBS-u, a iduće godine organizaciju će predvoditi Poljska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.