U trendu

Lopovi ukrali vino iz podruma u Parizu kopajući kroz katakombe

Lopovi u Parizu ukrali su vino vredno više od 250.000 evra tako što su prokopali put do privatnog podruma jednog kolekcionara kroz pariske katakombe 20 metara ispod zemlje, prenosi danas list Gardijan (Guardian) na svom vebsajtu.

Prema navodima policije više od 300 flaša visoko kvalitetnog vina izneto je kroz podzemnu mrežu katakombi, koja uključuje više od 350 kilometara tunela ispod francuske prestonice.

Upad u podrum stana u mondenskom šestom arondismanu, blizu Parka Luksemburg dogodio se u noći od ponedeljka na utorak, navela je policija.

Detektivi smatraju da su lopovi odredili podrum u koji žele da provale ispod stambene zgrade kada su kopali da udju u njega iz katakombi, gde su zidovi uglavnom od krečnjaka. Oni su pobegli sa vrednim bocama vina.

„Verujemo da su sigurno posetili to mesto ranije, osumnjičeni nisu bušili taj odrejeni zid slučajno“, rekao je portparol policije francuskim medijima.

Pariske katakombe zatvorene su za javnost noću i samo oko dva kilometra tunela mogu da se obidju tokom dana sa vodičem.

U katakombama, prilagodjenim od podzemnih kamenoloma, nalaze se galerija sa kostima oko šest miliona Parižana, koje su premeštene tu krajem 18. i sredinom 19. veka sa nekoliko gradskih grobalja.

Mnogi od tunela imaju uklesano na zid odgvarajuće ime ulice iznad njih, da bi posetioci mogli lakše da se kreću.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.