U trendu

Madrid i London se dogovorili o Gibraltaru, Španija neće blokirati Bregzit

Madrid i London postigli su dogovor o Gibraltaru čime je otklonjena poslednja prepreka za usvajanje nacrta sporazuma o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU) (Bregzit).

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas u Madridu da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru i da će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu, javila je agencija Frans pres.

„Upravno sam kralju (Felipeu Šestom) rekao da je Španija postigla dogovor o Gibraltaru“, rekao  je Sančes u televizijskom  obraćanju i dodao da Španija neće koristiti pravo na veto već će glasati za nacrt sporazuma o Bregzitu.

Britanska vlada saopštila je sa svoje strane da će sa Španijom pregovarati o Gibraltaru čime je odgovorila na zahtev Španije koja je ranije pretila blokadom sporazuma o Bregzitu ako se ne prizna njena direktna uloga u pregovorima o Gibraltaru.

U Briselu će sutra biti održan samit lidera EU na kojem treba da bude potpisan nacrt sporazuma o Bregzitu koji je uključivao i pitanje Gibraltara.

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva na Pirinejskom poluostrvu, koja spaja Atlantski okean i Sredozemno more. Nalazi se na jugu Španije koja je svoj deo teritorije ustupila Velikoj Britaniji 1713. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar