U trendu

Makron: Putinov san raspad EU, Peskov: Želimo stabilnu EU

MOSKVA, 3. septembra (Tanjug) – Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je san ruskog predsednika Vladimira Putina „raspad EU“, na šta je reagovao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, poručivši da je Moskva zainteresovana za stabilnu i predvidivu Evropsku uniju.

„Poštujem Vladimira Putina i od onih sam koji veruju da treba da konstruišemo novu bezbednosnu arhitekturu sa Rusijom – potrebna nam je takva diskusija s Rusijom. Međutim, san Vladimira Putina jeste raspad Evropske unije“, rekao je Makron u nedelju u intervjuu švedskoj televiziji SVT, prenose danas francuski mediji.

Povodom, kako navodi ruska agencija TAS S, navodne izjave Makrona da Putin želi da „rasformira EU“, Peskov je rekao da Rusija nastavlja da unapređuje bilateralne odnose sa članovima ove unije.

„Kako je EU glavni trgovinski i ekonomski partner Rusije, mada je pomno prati Kina, mi smo zainteresovani za razvoj, prosperitet, predvidljivu i stabilnu Evropsku uniju“, naglasio je Peskov.

Što se tiče poštovanja koje je Makron iskazao prema Putinu, portparol Kremlja rekao je da ruski predsednik uzvraća na isti način.

Prema njegovim rečima, Putin ima veoma konstruktivan radni i dobar lični odnos sa Makronom, što im pomaže u razgovorima o otvorenim pitanjima i problemima „o kojima dve zemlje otvoreno izražavaju različite stavove“.

Govoreći o stavu Putina prema EU, portparol Kremlja naglasio je da odnosi između Rusije i Unije nisu zamrznuti na rusku inicijativu napomenuvši da to nije u interesu nijedne članice EU niti Rusije.

„Čim Brisel pokaže volju, Rusija će biti spremna da krene putem poboljšanja odnosa, naročitio jer u nekim oblastima, među kojima je dijalog o energetici i neke druge, odnosi nastavljaju da napreduju“, zaključio je Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.