U trendu

Marihuanu iz Albanije ka CG i preko Skadarskog jezera

PODGORICA – Crna Gora se zbog geografskog položaja nalazi na jednoj od frekventnih ruta za šverc marihuane, prvenstveno za krijumčarenje prema pojedinim zemljama regiona, a to su Srbija, Bosna i Hercegovina i Hrvatska, ali i prema zemljama Zapadne Evrope, gde kao krajnje destinacije slove Nemačka, Slovenija, Austrija i Holandija.

To je ukazala crnogorska policija u ovogodišnjem dokumentu o proceni opasnosti od organizovanog kriminala (SOCTA).

Kako se tvrdi u tom dokumentu, iako je u jednom vremenskom periodu došlo do pada proizvodnje uzrokovanog aktivnostima organa za sprovođenje zakona, nove plantaže marihuane na severu Albanije ponovo su omogućile lakšu dostupnost marihuane za potrebe krijumčarskih grupa, prenosi RTCG.

U odnosu na ostale vrste opojnih droga, može se zaključiti da se marihuana procentualno posmatrano najviše krijumččri.

Krijumčarenje marihuane preko teritorije Crne Gore vrši se kopnenim putem, koršćenjem teretnih i putničkih vozila, kao i vodenim putem, korišćenjem različitih vrsta plovila.

„Krijumčarenje kopnenim putem obično se vrši preko zvaničnih graničnih prelaza, u najvećem broju slučajeva korisasćenjem vozila sa specijalno ugrađenim bunkerima u količinama od 10 do 200+ kilograma, ali i zaobilaženjem graničnih prelaza, korišćenjem teško pristupačnih terena u rejonu graničnog pojasa, pri čemu se marihuana prenosi od samih kurira ili korišćenjem tovarne stoke. Ovaj modus krijumčarenja najčešće podrazumijeva i aktivno učešće državljana Albanije angažovanih za prenos narkotika do teritorije Crne Gore“, navela je policija.

Krijumčarenje vodenim putem najčešće se vrši preko teritorije Skadarskog jezera i reke Bojane.

„Odnosno preko teritorije Jadranskog mora, pri čemu se marihuana doprema iz Albanije do lokacija u Ulcinju i Baru“, piše u dokumentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar