Mećava izazvala haos u Španiji, danas se očekuje još snega

 Mećava koja je sinoć zahvatila Španiju napravila je haos u zemlji, stotine automobila su ostali blokirani, aerodrom u Madridu zatvoren i zemlja paralizovana dok se najgore tek očekuje – dodatnih 20 i više centimetara snega što su meteorolozi prognozirali za danas.

Zbog snežnih padavina, najvećih u poslednjih 50 godina u toj zemlji, koje nisu oslabile tokom noći, crveni meteoalarm je na snazi u pet regiona u centru Španije od jutros.

Na prvom mestu je to region Madrida gde je prekinut javni autobuski saobraćaj, skupljanje smeća i gde je medjunarodni aerodrom zatvoren od sinoć i ostaće zatvoren iz bezbednosnih razloga ceo dan danas.

Juče je oko 30 letova već bilo otkazano a gotovo isto toliko aviona primorano je da sleti drugde.

„Današnji dan je bio težak ali sutra će biti još teže. Gradske vlasti Madrida će uložiti sve napore ali potrebno nam je da sutra ostanete u svojim kućama“, napisao je u videu objavljenm pred ponoć gradonačelnik Madrida Hose Luis Martines-Almeida.

Sneg je poremetio saobraćaj na gotovo 400 puteva, prema navodima saobraćajnih vlasti.

Agencija za bezbednost i hitna pitanja regiona Madrida navela je da su njihove ekipe radile celu noć da pomognu zarobljenim vozačima i da su oslobodili 1.000 vozila, pozivajući druge da budu strpljivi.

U Madridu gde nije palo toliko snega od 1971. godine, vidjeni su skijaši koji idu do čuvenog trga Puerta del Sol i čak jedan čovek na sankama koje vuče pet pasa.

Pored Madrida nevreme je pogodilo Aragno, oblasti Valensije, Kastilje-La Manča i Katalonije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.