U trendu

Merkel: G7 spremna da po potrebi pojača sanksije Rusiji

Zemlje članice G7  spremne su da „pojačaju sankcije “ Rusiji „ukoliko bude potrebno“, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel na zatvaranju dvodnevnog samita ove grupe najrazvijenijih zemalja sveta, u dvorcu Elmau u Bavarskoj na jugu Nemačke.

Merkel je rekla na konferenciji za štampu da su se članice Grupe sedam dogovorile da sankcije protiv Rusije moraju da ostanu na snazi dok se ne bude u potpunosti poštovao sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

„Ukidanje sankcija vezano je za poštovanje sporazuma iz Minska“ potpisanog u februaru prema kome se uspostavlja prekid vatre na istoku Ukrajine, rekla je Merkel.

Evropska unija i SAD uvele su sankcije Rusiji zbog sukoba u Ukrajini. Sporazum o primirju postignut u Minsku u februaru je sporadično kršen, a najteže borbe u poslednjih nekoliko meseci  izbile su poslednjih dana između proruskih separatista i ukrajinskih snaga.

„Zabrinuti smo zbog nedavnog jačanja sukoba na liniji kontakta. Ponavljamo poziv svim stranama za puno poštovanje prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja“, navodi se u saopštenju G7 na kraju skupa.

Sedam zemalja članica G7 (SAD, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija, Japan i Kanada) zauzelo je čvrst stav prema Rusiji, koja je isključena iz grupe najrazvijenijih zemalja  posle pripajanja Krima u martu 2014. godine.

U saopštenju grupe podseća se da trajanje sankcija treba da bude jasno povezano sa potpunim sprovođenjem sporazuma iz Minska i poštovanjem suvereniteta Ukrajine od strane Rusije.

„Te sankcije mogu biti ukinute kada Rusija bude poštovala te obaveze“, navodi se u saopštenju i dodaje da su članice grupe spremne da „preduzmu druge restriktivne mere da povećaju cenu za Rusiju, ukoliko se to pokaže potrebnim zbog njenih aktivnosti“.

Zemlje G7 traže od Rusije da prekine svaku „prekograničnu podršku separatističkim snagama “ u Ukrajini i da na separatiste izvrši svoj znatan uticaj kojim raspolaže da oni u potpunosti poštuju obaveze preuzete sporazumom iz Minska.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.