Meteorolozi u Nemačkoj najavili crveni sneg ovog vikenda

BERLIN – Meteorolozi u Nemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili „krvavi sneg“, neobičan meteorološki fenomen koji nastaje usled ekstremnih vremenskih prilika.

Susrešće se hladan vazduh, koji dolazi iz Skandinavije na sever Nemačke i donosi sneg i oluje (meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snega), kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperaturu od 16 stepeni.

Upravo taj vazduh iz Sahare nosi čestice peska koje će obojiti sneg u crveno, prenosi portal Kliks pozivajući se na SNA njuz.

Andreas Fridrih iz Nemačkog meteorološkog servisa objasnio je za nemačke medije da se pojava crvenog snega događa kada se čestice peska u višim slojevima atmosfere pomešaju sa kristalima snega koji padaju na zemlju – potom se zajedno talože i tako oboje sneg u crveno.

Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snežne alge, koji tokom topljenja mogu da promene boju snega.

Na sajtu Nemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da „krvavi sneg“ najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog peska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok promene boje češće u barama koje ostaju posle topljenja snega ili kiše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.