U trendu

Ministar pravde CG sutra u zvaničnoj poseti Srbiji

PODGORICA – Marko Kovač, ministar pravde u tehničkoj vladi Crne Gore boraviće sutra u zvaničnoj poseti Srbiji, gde će se sastati sa srpskom koleginicom Majom Popović, saopšteno je iz njegovog kabineta, a ministar za podgorički Dan kaže da će se na stolu naći brojna pitanja među kojima i pitanje izručenja Svetozara Marovića.

„Osim razgovora o bilateralnim sporazumima, u planu su i razgovori o predmetima ekstradicije i transfera koji su još uvek otvoreni. Među njima je pitanje Svetozara Marovića, ali nije i jedino. Verujemo da ćemo u otvorenom, prijateljskom i kolegijalnom razgovoru sa delegacijom domaćina jasno predočiti sva pitanja koja su opterećujuća a koja, u obostranom interesu, na najefikasniji način možemo regulisati“, kaže Kovač.

Upitan da li će, kada je reč o budućoj deobi trajno oduzete imovine, u fokusu biti i imovina Pljevljaka Darka Šarića kome se u Srbiji sudi za više teških krivičnih dela i kome je zbog toga privremeno oduzeta imovina milionske vrednosti. Na zahtev Srbije, Šarićevoj familiji je privremeno blokirana imovina i u Crnoj Gori, ali je po žalbi njihovog branioca u toku razmatranje te odluke pred Višim sudom u Podgorici.

„Kada je reč o trilateralnom ugovoru između Crne Gore, Srbije i BiH, postupak pregovara je u toku, a ovaj susret iskoristićemo za intenziviranje ove teme na najvišem nivou. Ipak, želimo da istaknemo da namera za zaključenje ovog međunarodnog izvora prava nije vezana za neko konkretno lice već za neodređeni broj slučajeva koji potpadaju pod odredbe ovog ugovora. O svim daljim koracima u pogledu eventualnog zaključenja trilateralnog ugovora, javnost će biti blagovremeno obaveštena“, naveo je Kovač.

Prema njegovim rečima, predstojeći susret u Beogradu biće prilika da se dodatno osnaži saradnja između dva ministarstva i utvrde prioriteti u daljem radu u cilju svobuhvatnog regionalnog povezivanja svih institucija koje doprinose jačanju vladavine prava na dobrobit svih građana Crne Gore i Srbije.

Kad je reč o Srbiji i Crnoj Gori, pitanje dvojnog državljanstva ponovo je ovih dana aktuelizovano u susret predaji kandidatura za predsedničke izbore u Crnoj Gori, a Kovač ističe da je to pitanje nije u nadležnosti ministarstava pravde dveju zemalja, ali da ima prostora za razgovor i na tu temu.

„Iako problematika dvojnih državljanstava već više od 15 godina opterećuje građane i Crne Gore i Srbije, ova pitanja nisu u nadležnosti ministarstava pravde dve države. Verujemo ipak da i ova poseta predstavlja dobru osnovu za neku buduću međuresornu saradnju između nadležnih tela Crne Gore i Republike Srbije na kojima bi se eventualno otvorila i ova tema“, rekao je Kovač za Dan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.