U trendu

Minsk: Poljska raspoređuje vojnu opremu u pogranicnoj zoni

MINSK – Poljska je rasporedila vojnu opremu na
granici sa Belorusijom, saopštio je danas beloruski državni granični komitet.

„Poljski policijski službenici su se postrojili ispred izbegličkog kampa, donoseći sa sobom opremu, uključujući vojnu opremu“, navodi se u saopštenju beloruskog komiteta, a prenosi ruska agencija Tas s.

Prema tvrdnjama komiteta, novinari, članovi međunarodnih organizacija za ljudska prava i humanitarnih organizacija koje žele da pomognu tražiocima azila u EU, drže se podalje od pograničnog područja.

Komentarišući potez Poljske da zatvori svoj granični prelaz Kuznica od danas, komitet je naglasio da nije bilo objektivnih razloga za takvu odluku koju je „Poljska donela kako bi se sprečilo snimanje slučajnih svedoka i obelodanjivanje činjenica koje dokazuju da poljska vojska koristi silu i oružje protiv izbeglica“.

„Sve te akcije Poljske imaju za cilj skrivanje informacija od javnosti o tome šta se zaista dešava na poljsko-beloruskoj granici“, dodaje se u saopštenju.

Na belorusko-poljsku granicu je juče stiglo nekoliko stotina migranata, od kojih su neki pokušali da uđu u Poljsku probijanjem ograde od bodljikave žice, dok su poljski policajci upotrebili suzavac da ih odbiju.

Od početka 2021. godine, više od 30.000 migranata pokušalo je
da pređe belorusko-poljsku granicu.

Poljska je proglasila vanredno stanje u regionima koji se graniče sa Belorusijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.