U trendu

MK: Mickoski odbio susret sa Zaevim, traži razgovor o izborima

SKOPLJE – Lider najveće opozicione stranke u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski odbio je da prisustvuje na liderskom susretu koji je zakazao makedonski premijer Zoran Zaev zbog odbijanja vlasti da se na tom sastanku razgovara o prevremenim izborima, pišu makedonski mediji.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev početkom ove nedelje je zakazao liderski sastanak na koji je pozvao Mickoskog, lidera albanske vladajuće partije DUI Alija Ahmetija i lidera opozicione albanske partije Alijansa za Albance Zijadina Selu.

Na sastanku bi trebalo da se razgovara o novom predlogu Zakona o tužilaštvu, čime bi se razrešio i status Specijalnog tužilaštva u toj zemlji, o popisu koji treba da bude sproveden 2020. godine, kao i o zakonima za koje je potrebna dvotrećinska večina u makedonskom Sobranju.

Iz VMRO-DPMNE su potvrdili da predsednik te stranke Hristijan Mickoski insistira da se razgovara i o prevremenim izborima i da se neće predomisliti.

Zaev je juče izjavio da „nema nameru da ispunjava ničije zelje“ i da prvo treba da se dogovore o izmenama u izbornom zakonodavstvu, o Zakonu o javnom tužilaštvu i o popisu.

Ukoliko se ne dogovore Mickoski i Zaev, makedonski premijer će morati ponovo da pregovora sa nezavisnom poslaničkom grupom koja je glasala za ustavne izmene kako bi obezbedio potrebne glasove.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.