U trendu

Monahinja u Jasenovcu: Vernici dolaze zbog utehe i da se pokl

JASENOVAC – Sestrinstvo manastira Jasenovac čini osam monahinja koje su većinom iz Srbije, ali ima ih i iz Bosne i Hercegovine, pa i iz Rusije, odakle je monahinja Markela koja je došla u taj manastir 2016. godine.

Kako je ispričala za Tanjug, došla je sa još dve monahinje – mati Serafimom i monahinjom Marijom, sa Skadarskog jezera, i to po blagoslovu preminulog crnogorsko-primorskog mitropolita Amfilohija.

„Mitropolit Amfilohije je blagoslovio da dođemo u ovu svetinju kako ne bi bila prazna, prvenstveno zbog mučenika i stradanja u (zloglasnom ustaškom logoru u Drugom svetskom ratu) Jasenovcu“, kazala je monahinja Markela.

Srba u Jasenovcu ima nekoliko desetina, a s vremena na vreme u manastir dolaze starije žene, priča monahinja Markela, dodajući da je pre pandemije virusa korona dolazilo dosta vernika iz Bosne i Hercegovine.

„Često su nas posećivali i u prolazu ka Evropi, uglavnom iz BiH i Srbije. Lokalnih vernika je veoma malo, od lokalnih meštana jedna starica dolazi svakoga dana, a još njih nekoliko s vremena na vreme“, ispričala je Markela.

Kako kaže, vernici dolaze na službe i liturgije kako bi se pomolili i zbog utehe, ali dolaze i zbog jasenovačkih mučenika da se njima i njihovom stradanju poklone.

Patrijarh Porfirije posetio je danas manastir u Jasenovcu gde je povodom njegovog dolaska služena doksologija, a tokom besede posebno je zamolio sestre ovog manastira da se mole za njega „slabašnog i nejakog“ jer je siguran da isključivo uz njihove molitve, kako je rekao, može da učini korak napred.

Manastir Jasenovac sa crkvom posvećenom rođenju Svetog Jovana Preteče pripada eparhiji pakračko-slavonskoj, a za vreme episkopa slavonskog Save bio je i sedište eparhije.

Manastirska crkva je sagrađena 1775. godine, ali je razorena na početku Drugog svetskog rata 1941. godine i to rukama prvih jasenovačkih logoraša.

Hram je obnovljen i osvećen 2. septembra 1984. godine, a tokom ratnih sukoba pri raspadu bivše SFR Jugoslavije, 1991. godine, crkva je ponovo oštećena.

U maju 1995. godine, u operaciji Bljesak, manastirska crkva je oskrnavljena i opustošena, da bi 2000. godine, ponovo bila obnovljena kada je vladika Sava (Jurić) proglasio jasenovačku crkvu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja za manastir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar