U trendu

Monstrum Fricl ima opravdanje: Elizabet i našoj deci je bilo prijatno u podrumu

Stravični slučaj iz austrijskog gradića Amšeten zaprepastio je 2008. godine svet. Jozef Fricl (73) pune 24 godine držao je zatvorenu svoju kćerku Elizabet, tukao je, maltretirao i silovao. Nesrećna devojka ocu je rodila sedmoro dece.

Poremećeni Jozef, osuđen 2009. godine na doživotnu kaznu zatvora, porodični podrum iznad koga su živeli Elizabetina majka i braća, pretvorio je u tamnicu i pakao za svoju kćerku.

Policija je slučaj otkrila u aprilu 2008. kada je u bolnicu stigla 19-godišnja Kirsten, jedna od kćerke zatvorene Elizabet. Kada se devojka teško razbolela, Jozef je udovoljio Elizabetinim vapajima i odveo Kirsten u bolnicu. Lekari su postali sumnjičavi kada je Fricl doveo na pregled i čitav slučaj prijavili policiji. Fricl je uhapšen 26. aprila 2008. godine.

Nakon hapšenja sve je poricao. Zatim je priznao krivicu po samo četiri od šest tačaka optužnice, ali je porekao krivicu za ubistvo novorođenog sina Mihaela i držanje u ropstvu. Trećeg dana suđenja je priznao krivicu po svih šest tačaka optužnice.

U avgustu 1984. kada je Elizabet imala 18 godina, Fricl je kćerku zatvorio u podrum. Njegova supruga Rozmari je prijavila nestanak kćerke vlastima, ali je Fricl naterao Elizabet da napiše pismo u kom kaže da je pobegla od kuće i pridružila se nekoj sekti. Podrum je od tad važio kao „tabu“ u porodici i ulaz je bio zaštićen elektronskim kodom. Svoje česte odlaske u podrumsku ćeliju objasnio je „poslom“, a ženi je zabranio da ulazi u njegovu „inženjersku radionicu“. Rozmari je kazala kako nikad iz te zaključane prostorije nije čula nikakve zvukove.

Nakon četiri godine, 1988., Elizabet je rodila dete i provela deset dana sama u podrumu, jer Fricl nije hteo da bude odgovoran ako beba umre. Bila je prisiljena da rađa decu u podzemnoj tamnici prepunoj pacova, bez ičije pomoći i bez lekova koji bi joj ublažili bolove. Jedino što je znala o trudnoći i rađanju, naučila je iz prastare knjige koju joj je otac doneo dva meseca pre prvog porođaja. Rodila mu je ukupno sedmoro dece, a jedno je umrlo pri rođenju 1996.godine. Dečak Mihael je, lišen bilo kog oblika medicinske pomoći, umro od disajnih komplikacija samo tri dana po rođenju. To dete je Fricl spalio i pepeo prosuo u vrt kuće.

Troje dece koji su ceo svoj život živeli zatvoreni sa majkom su Kerstin, godinu dana mlađi Stefan (18) i tada petogodišnji Feliks. Troje preostale dece su Fricl i njegova žena Rozmari odgajali u gornjem dilu kuće. Fricl je dolazak dece opravdao kao udomljavanje dece ostavljene na njegovom kućnom pragu. Liza je pronađena kao beba od devet meseci 1993.godine, Monika sa 10 meseci 1994.godine, a Aleksander sa 15 mjeseci 1997. godine.

Nekoliko nedelja pre suđenja Jozefu Friclu u javnost je procureo dnevnik u koji je Elizabet zapisala sve, od toga kako je otac izgladnjivao do toga kako je tukao decu. Zapisivala je datume svakog udarca i pretnji i papire skrivala po podrumu. U jednom zapisu opisala je kako je grlila svog sina, sedmo dete pre nego što je poplavio i preminuo.

– Bar je sad na boljem mestu – napisala je.

Elizabet je pisala i kako je golim rukama lovila pacove po podrumu i kako su njena deca bila oduševljena predmetima poput ogledala ili vage. Deca bi nešto pojela pa se penjala na vagu da provere da li su se ugojili. Pisala je o nestašici hrane, o tome kako se branila od monstruoznog oca i kako je pokušavala da zaštiti svoju decu.

Elizabet Fricl prvi put je progovorila o hororu u izjavi pred sudijom šest meseci nakon što je Fricl uhapšen.

– Ako bih odbila seks sa svojim ocem, patila bi moja deca. Tukao bi nas i maltretirao –  kazala je Elizabet, koja je uprkos svemu, pokušavala svojoj deci da održi privid normalnog života pevajući im pesme i pričajući im priče.

– Svaki put kada bi Fricl ušao u podrum, atmosfera bi se promenila. Vladala bi potpuna tišina, i jedino što smo pokušavali je da preživimo njegovu posetu – izjavila je. Monstrum ih je sve redom vređao, a postajao je grublji kako su deca odrastala pa je još više nastojao da ih kontroliše.

– Vređao nas je i maltretirao ako bi neko za stolom pogrešno držao nož ili jednostavno hodao onako kako njemu to nije odgovaralo – kazala je Elizabet, dodajući kako Fricl nije želeo da deca razviju svoju ličnost.

– Nije im nedostajalo ništa jer sam se zaista trudio da im zatvor učinim što prijatnijim. Igrali smo se, razgovarali, smejali se. Zapravo smo vodili potpuno normalan život – rekao je Fricl dr. Kastneru.

Nikada je nisam doživljavao kao svoju kćerku. Onaj je bila moja supruga i moja partnerka – rekao je Fricl jednom prilikom o svom odnosu sa Elizabet.

Elizabet sa svojom decom živi na tajnoj lokaciji i nikada nijedna njena reč nije izašla u javnost. Vilibard Rajtner, policajac koji je u aprilu 2008. godine odradio prvi razgovor sa Elizabet, otkrio je šta su bile prve reči izmučene žene.

–  Prvo nije ništa govorila. Samo je spomenula da joj niko neće verovati šta se dogodilo.

Policija je zatim promenila taktiku i po prvi put rekla Elizabet da je ona možda žrtva u celoj priči. Ona je reagovala na sličan način kao ranije.

– Kad bih vam tačno ispričala šta se sve događalo, ne biste mi verovali.

Rajtner je kazao da je Elizabet u zamjenu za istinu tražila da nikad više ne vidi svog oca.

– Naravno, želja joj je ispunjena. Nikad više nije spomenula reč ‘otac’, govorila je ‘on’. Bila je u smrtnom strahu da joj niko neće verovati i da će svi poverovati u Jozefovu verziju – objasnio je Rajtner. On je ostao u prisnim odnosima sa Elizabet.

https://twitter.com/NewsErick/status/853317344826843136

– To je jedna divna i hrabra žena. Redovno čestitamo jedno drugom praznike, ona mi stalno spominje kako je zahvalna policiji na svemu – kazao je policajac. Za njenog oca kaže da nije ljudsko biće.

Psihijatar Hajdi Kastner, koja je razgovarala sa Friclom uoči suđenja izjavljuje:

– On veruje da je ‘rođeni silovatelj’. Svojim rečima je opisivao svoju želju za dominacijom, seksualnom dominacijom. Nije mogao da objasni zašto je to napravio, samo je govorio da je to osećao, da je želja za dominacijom oduvek bila u njemu – kazala je Kastner komentarišući Fricla.

Nakon 55 godina braka Fricl se 2012. godine razveo od supruge Rozmari i to zato što ga ona ni jednom nije posetila u zatvoru.  Fricl je iz zatvora svojoj supruzi Rozmari navodno slao i pisma koja je ona ignorisala i nikad mu nije odgovorila na njih. Rozmari inače nije optužena ni za šta jer za zločine nije znala, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.