U trendu

Moravjecki: Varšava predložila gruzijskoj vladi da se Sakašvili leči u Poljskoj

VARŠAVA – Varšava je predložila gruzijskoj vladi da se bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili leči u Poljskoj, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki u nameri da reši spor oko lečenja bivšeg gruzijskog lidera koji se nalazi u zatvoru.

„Poljska je predložila gruzijskoj vladi lečenje Mihaila Sakašvilija u Poljskoj“, rekao je Moravjecki na konferenciji za novinare u Briselu, preneo je Rojters.

Sakašvilijev tim traži dozvolu da on bude pušten ili da mu se odobri premeštaj u inostranstvo radi lečenja.

Sakašvili, koji je vodio bivšu sovjetsku republiku kao prozapadni reformator od 2004. do 2013. služi šestogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe položaja,dok on i njegove pristalice tvrde da je sudski proces bio politički motivisan, navela je agencija.

Sakašvili je više puta štrajkovao glađu u zatvoru i izjavio je da su ga trovali.

Njegovo zdravlje se drastično pogoršalo i izgubio je preko 40 odsto telesne težine od oktobra 2021. godine, prema podacima iz zdravstvenog kartona koji je podelio njegov politički saveznik i portparol porodice Giorgi Čaladze.

Gruzijski zvaničnici navode da bivši predsednik simulira ozbiljne zdravstvene probleme kako bi ranije bio pušten na slobodu i tvrde da su mu obezbedili adekvatnu zdravstvenu negu na klinici u Tbilisiju gde se nalazi već mesecima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.