U trendu

Možemo da učimo od njih: Evo zašto Nemci imaju poverenja u svoju državu

Nemačka policija uživa veliko poverenje među Nemcima, kao ni jedna druga državna institucija, pokazala je upravo objavljena anketa Instituta za istraživanje tržišta, prema kojoj Nemci, međutim, najmanje poverenje imaju u – političke partije.

Nemci čvrsto veruju u institucije svoje države i čak 85 odsto njih ima poverenje u nemačku policiju, što je pet odsto više nego 2015. godine, dok Bundesveru (vojsci) veruje 64 odsto Nemaca, što je ogroman rast od devet odsto u odnosu na prošlu anketu iz 2015. godine.

Poverenje Nemaca raste i u sistem pravosuđa i uprave i, sa 67 odsto i 65 odsto poverenja, te institucije zauzimaju drugo i treće mesto. Prema ovoj anketi, četiri ključne državne institucije nemačkog sistema uživaju sve veće poverenje Nemaca – policija, vojska, pravosuđe i uprava.

Nemci, međutim, imaju poverenje u nevladine organizacije i monetarne institucije, ali i u crkvu kojoj veruje njih 40 odsto, što je za pet odsto više nego u 2105. godini.

Kada je reč o medijima, tu poverenje Nemaca opada. Moćnim nemačkim međima veruje 45 odsto Nemaca, dva odsto manje nego 2015. pokazuje anketa, prema kojoj se i nemačka Vlada našla među institucijama koje gube na poverenju Nemaca. Vladi veruje i u nju ima poverenje 38 odsto Nemaca, dva odsto manje nego 2015. godine, što se, kako kažu analitičari, s obzirom na minimalnost, ne može tumačiti kao gubitak poverenja, pokazuje anketa.

Internet se našao iza vlade sa 35 odsto, dok velike firme i koncerni uživaju poverenje 30 odsto Nemaca.

Političkim partijama, međutim, svega 18 odsto Nemaca poklanja poverenje, jedan procenat manje, nego 2015. godine.

Možda primer liberala, stranke kojoj je nekadašnji nemački šef diplomatije Hans-Ditrih Genšer dao pečat, a zatim je vodio, takođe šef diplomatije, Gvido Vestervele, pokazuje šta znači poverenje.

Ta partija je, naime, na prošlim saveznim izborima, po prvi put u posleratnoj istoriji zemlje, postala vanparlamentarna stranka, kojoj u procenama za predstojeće septembarske savezne izbore, takođe, ne cvetaju ruže, a loše im je krenulo dok ih je vodio Vestervele.

Birači su, izgleda, zapamtili aferu partije, koja je prvo “progurala“ zakon o sniženju poreza na noćenje u hotelima, a zatim je obelodanjeno da je na njihov račun, “uplovilo“ oko 1,1 milion evra donacije od vlasnika lanaca luksuznih hotela “Mevenpik“.

Donacija je, istina, uredno prijavljena i registrovana, ali je to izazvalo komentare i pitanja o potkupljivosti stranke, mada su to i Vestervele i vođstvo odlučno odbacivali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.