U trendu

Na Prespa forumu u Ohridu o uticaju Rusije na ZB

OHRID – Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas na Prespa forumu u Ohridu da vidi direktnu vezu između nedovršenog projekta EU i bezbednosne arhitekture stare Evrope.

„Prvo, Rusija godinama podriva naša društva. Ako govorim o Severnoj Makedoniji, govorim o hibridnim pretnjama, lažnim vestima, posebno po pitanju imena. Kada se rat u Ukrajini završi, Rusija će se vratiti starim metodama, borići se sa demokratijama Zapada lažnim vestima i propagandom, ističući da ne treba da trčimo za članstvom u EU i NATO“, rekao je Pendarovski.

Podsetio je da je Severna Makedonija samo jedna od zemalja koja je proterala ruske diplomate.

„Najviše me brine da Evropa neće nastaviti sa uobičajenim metodama rada uprkos ratu u Ukrajini. Da li je rat u Ukrajini pomoć integracionim procesima, da li podstiče i olakšava članstvo novih kandidata… Ne može se reći da je bilo koji rat u svetu pozitivan za bilo koju zemlju“, dodao je Pendarovski.

Hrvatski predsednik Zoran Milovanović je istakao da je ruski uticaj prisutan u mnogim zemljama.

„Zemlje na istočnom krilu izložene su zlonamernom uticaju ruske propagande, Gruzija, Moldavija i BiH. Pomenuću još dve zemlje, Kosovo i Srbiju, koje se međusobno ne priznaju, a koje su deo Zapadnog Balkana. Moraju da se prepoznaju, inače, nema pomeranja“, rekao je Milovanović.

Predsednik Slovenije Borut Pahor rekao je da kada se u EU raspravlja o statusu kandidata Ukrajine, a možda i Moldavije, treba raspravljati i o BiH i dati joj status zemlje kandidata za članstvo.

„Ovo će poslati poruku ne samo BiH, već svakoj zemlji zapadnog Balkana, da se u Briselu zaista nešto dešava i da zaista postoji jaka politička volja da se nešto uradi. I mislim da je ovo pravi pristup i čvrsto stojim iza toga“, rekao je Pahor.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani je rekla da, kako je navela, „ono što Putin radi danas, (Slobodan) Milošević je radio nekada“.

Prema njenim rečima, EU treba da shvati da što više odlaže integraciju Zapadnog Balkana, Rusija će, tvrdi, imati više prostora da destabilizuje regiona.

Crnogorski predsednik Milo Đukanović rekao je da EU mora preuzeti odgovornost za buduću konkurentnost Evrope.

„Agresija Rusije na Ukrajinu je zapravo delovala kao neka vrsta otrežnjenja EU. To je jako dobro za nas, koji živimo u Evropi, a još nismo članovi EU. Odmah smo postali svesni da ovo nije samo Rusija protiv Ukrajine, već agresija na evropski sistem vrednosti. Agresija na evropsko jedinstvo i evropsku bezbednost. Hteli mi to ili ne, mi smo u polju geopolitike i jasno je šta hoće zvanična Rusija. Rusija želi da oduzme pravo nezavisnim zemljama da slobodno odlučuju o svojoj budućnosti“, rekao je Đukanović.

Rusija želi da se vrati na poziciju od geopolitičkog značaja koja je pripadala ŠSR-u tokom Hladnog rata, što je nemoguća misija, ali to moramo imati na umu“, rekao je Đukanović, preneo je Glas Amerike na makedonskom jeziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.