U trendu

Najveći sindikati upozoravaju Makrona, sutra demonstracije

Najveći francuski sindikati uputili su večeras upozorenje povodom pobede Emanuela Makrona na predsedničkim izborima u toj zemlji, a jedan od njih je pozvao da se sutra održe demonstracije, prenosi Rojters.

Navodi se da je Francuska demokratska konfederacija rada (CFDT), najveći sindikat u Francuskoj, saopštenjem pozdravio Makronovu pobedu, ali i naveo da je rezultat (ultradesničarskog) Nacionalnog fronta i dalje previsok.

„Sada, svi nemiri koje je ovim glasanjem izrazio deo biračkog tela mora da se čuju. Osećanje obespravljenosti, nepravde, pa čak i napuštenosti prisutno je među velikim brojem naših građana. CFDT poziva Emanuela Makrona da ne bude gluv na ovaj očaj“, stoji u saopštenju ovog sindikata.

Rojters prenosi da je Generalna konfederacija rada (CGT), za koju navodi da je jedan od militantnijih sindikata u Francuskoj, pozvao na demonstracije sutra, 8. maja, kako bi se protestom protiv „liberalnih“ ekonomskih politika obeležio početak Makronovog predsedavanja.

Na osnovu polovine prebrojanih glasova, nezavisni centristički kandidat Emanuel Makron osvojio je 61,7 odsto, a njegova protivnica, liderki krajnje desnice Marine Le Pen, 38,3 odsto glasova u drugom krugu izbora za predsednika, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema preliminarnim procenama, procenat onih koji nisu izašli da glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj iznosi oko 25,5 odsto, javljaju francuski mediji.

Izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do 15 sati je bila 65,30 odsto, saopštilo je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

To je manje nego 2001.godine kada je za taj period izlaznost iznosila 71,96 ili 2007. – 75,11.

(Tanjug)