Nastavak sirijskih mirovnih pregovora u Ženevi

Mirovni pregovori o Siriji nastavljaju se danas u Ženevi pod pokroviteljstvom UN sa predstavnicima sirijske vlade i opozicije koji do sada nisu uspeli da nadju rešenje za šestogodišnji sukob.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura od 2016. do sada organizovao je četiri runde pregovora u Ženevi bez rezultata.

Tokom prethodne runde u februaru on je prvi put uspeo strane da navede da prihvate dnevni red sa četiri teme za raspravu – borba protiv terorizma, vladavina, novi Ustav i održavanje izbora.

De Misturin pomoćnik Ramzi Ezeldin Ramzi danas će dočekati delegacije u Palati nacija, u sedištu UN u Ženevi pošto De Mistura posećuje nekoliko glavnih gradova u potrazi za podrškom za pregovore.

De Mistura je posetio Moskvu i Ankaru, koji su dogovorili trenutni prekid vatre u Siriji. On se sutra vraća u Ženevu.

On se nada da će na ovoj petoj rundi moći da se razgovara o četiri teme na dnevnom redu, ali pošto delegacije odbijaju direktno da pregovaraju on će imati težak zadatak posrednika.

Opozicija traži odlazak sirijskog predsednika Bašara al Asada što Damask odbija. Sirijska vlada sa svoje strane želi da prioritet bude „borba protiv terorista“, što za njih obuhvata sve njihove protivnike.

Analitičari nisu optimisti oko rezultata pregovora pošto su sirijske vlasti u jakom položaju od vojne intervencije njihovog saveznika Rusije krajem 2015. što im je omogućilo da izvojuju pobede u odnosu na pobunjenke i ekstremiste, posebno vraćanjem severnog grada Alepa pod svoju kontrolu.

Sa strane opozicije pojavljuju se interne tenzije i postoji neizvesnost oko presudne podrške SAD od dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa.

Krhko primirje na snazi od decembra pod pretnjom je poslednjih nekoliko dana zbog ofanzive pobunjenika i ekstremista protiv vlasti istočno od Damaska i u centru zemlje.

De Mistura je juče rekao posle razgovora u Moskvi sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim da ima dogadjaja na terenu koji izazivaju zabrinutost.

U sirijskom sukobu poginulo je više od 320.000 ljudi i raseljeno više od polovine stanovništva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.