U trendu

Nestao japanski viski vredan 5.800 $ poklonjen Pompeu

VAŠINGTON – Stejt department istražuje gde je nestala flaša japanskog viskija, vrednog 5.800 dolara, koju je dobio bivši američki državni sekretar Majk Pompeo.

Vlada Japana je skupoceni viski poklonila Pompeu 2019. godine, navodi se u dokumentu Stejt departmenta, međutim, ne zna se da li je Pompeo preuzeo poklon ili je to uradio pripadnik osoblja, preneo je danas CNN.

Pompeov advokat Vilijam Burk rekao je za „Vol strit džurnal“ da se bivši državni sekretar „ne seća da je dobio bocu viskija, niti zna šta se s njom dogodilo“.

CNN je zatražio komentar od Pompeovog portparola i portparola Stejt departmenta.

„Department ispituje stvar, u toku je istraga“, navodi se u odgovoru.

Nestali poklon bi mogao da pokrene etičko pitanje za Pompea, koji je dao jak signal da ima želju da se kandiduje za predsednika države 2024. godine.

Američkim zvaničnicima je zabranjeno da dobijaju poklone od stranih vlada.

„Međutim, neprihvatanje poklona bi značilo sramoćenje onoga ko daje poklon, ali i za američku vladu“, navodi Stejt department, pa se pokloni skladište u vladine arhive.

Prema zakonu, američki zvaničnici mogu da dobiju poklone koji koštaju do 390 dolara, a ako je cena iznad toga, zvaničnici imaju pravo da doplate do pune sume.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.