U trendu

Netanjahu upozorio Iran na izraelske avione F-35s

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu upozorio je danas Teheran da izraelski borbeni avioni tipa F -35s mogu da dolete do  bilo kog mesta na Bliskom istoku, nakon pretnji visokih iranskih zvaničnika jevrejskoj državi poslednjih nedelja.

“U poslednje vreme  Iran preti uništenjem Izraelu. Trebalo bi da se seti da ovi avioni mogu dospeti do svakog mesta na Bliskom istoku, uključujući Iran i naravno Siriju”, rekao je Netanjahu tokom posete bazi vazduhoplovnih snaga Nevatim na jugu zemlje dok je stajao ispred aviona F-35 Adir.

Izraelski mediji navode da avion tipa F-35, kako se veruje, još ne može doleteti do Irana,  ali može da izvodi operacije ako se dodatno snabde gorivom u vazduhu, a tu mogućnost  imaju izraelske vazduhoplovne snage.

Netanjahu se u bazi Nevatim sastao sa komandantom izraelske vojske general-pukovnikom Avivom Kohavijem i komandantom izraelskih vazduhoplovnih snaga general-majorom Amikamom Norkinom.

Norkin je ranije rekao da je Izrael koristio petu generaciju borbenih aviona u operacijama na Bliskom istoku, ali nije obelodanio u kojim zemljama su te letelice korišćene.

Izrael već dugo smatra Iran najvećom pretnjom po svoju egzistenciju, a iranski zvaničnici često prete uništenjem jevrejske države.

 Početkom jula jedan iranski poslanik je zapretio da bi Izrael mogao biti uništen u slučaju da SAD napadnu Islamsku Republiku.

“ Ako nas SAD napadnu samo pola sata života bi preostalo Izraelu”, rekao je Modžtaba Zalnour,  predsedavajući  iranske parlamentarne komisije  za bezbednost i spoljnu politiku, prenela je novinska agencija Mehr.

Ranije u junu je bivši iranski ministar odbrane general Hosein Dahghan rekao da bi iranska vojska mogla da uništi Izrael i vojne baze SAD u regionu.

Netanjahu je u poslednjih nekoliko nedelja više puta zapretio Iranu, a posebno nakon odluke Islamske Republike da prekrši neke obaveze iz nuklearnog sporazuma sa velikom silama iz 2015. godine i napada u Zalivu za koje Izrael i SAD krive Iran.

U nedelju je Netanjahu  ocenio da je  najava Irana da će premašiti ograničenja o obogaćivanju uranijuma “vrlo opasan korak” i apelovao na evropske zemlje da kazne Teheran zbog toga.

Netanjahu se protivio pomenutom dokumentu i apelovao na predsednika SAD Donalda Trampa da se povuče iz sporazuma, što je on na kraju učinio.

Uprkos tom protivljenju, izraelski lider sada poziva evropske zemlje da  insistiraju na primeni parametara dok on i SAD nastoje da vrše pritisak na Iran.

 Izrael je takodje poslednjih godina izveo stotine napada na susednu Siriju, ciljući iranske i mete libanskog Hezbolaha, saveznika sirijskog predsednika Bašara Asada.

Netanjahu se zarekao da će nastojati da spreči Iran u vojnom učvršćivanju u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.