U trendu

Obnovljen spomenik srpskom vojniku u Kenigsbriku

DREZDEN – Uz zvuke “Bože pravde” i “Tamo daleko” u izvođenju vojnog orkestra iz Drezdena, danas je u Kenigsbriku održana svečanost povodom obnove Spomenika srpskom vojniku u Prvom svetskom ratu, podignutom 1918. godine.

Na inicijativu ambasade Srbije u Nemečkoj, nemačko Udruženje za staranje o ratnim grobljima je obnovilo spomenik koji se nalazi na mestu nekadašnjeg logora u Kenigsbriku, nedaleko od Drezdena.

U taj logor je transportovano 4.000 ratnih zarobljenika iz Srbije, od kojih je 176 preminulo od posledica teškog prisilnog rada, bolesti i iscpljenosti.

Spomenik srpskom vojniku je delo francuskog vajara Edmonda Delfoa, koji ga je izvajao prema liku dvojice srpskih zarobljenika.

Figura odevena u tadašnju vojnu uniformu prikazana je u položaju vojnika izviđača.

Tokom rata, u ovaj logor su internirani i sovjetski, francuski i italijanski zarobljenci, ali je srpski spomenik jedini u tom kopleksu koji prikazuje ljudsku figuru.

Svečanosti su u ime ambasade Srbije u Nemačkoj prisustvovali konzul Milica Topalović i vojni izaslanik, pukovnik Nenad Milojević, a sa nemačke strane prisutnima su se obratili predsednik i potpredsednica Parlamenta pokrajine Saksonija Matijas Resler i Andrea Dombois, gradonačelnica Kenigsbrika Grit Truksa Rihter, kao i predstavnici Udruženja za staranje o ratnim grobljima, brigadni general Dirk Baken i Dirk Rajc.

Ovim svečanim skupom pokrajina Saksonija odala je počast srpskim zarobljenicima koji su u Prvom svetskom ratu internirani u logore na njenoj teritoriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.