U trendu

Odnosi SPC i RPC ključni za odnose Srbije i Rusije

MOSKVA – Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković posetio je juče Hram Hrista spasitelja u Moskvi, a potom se sastao i sa patrijarhom moskovskim i cele Rusije Kirilom.

Ministar Selaković i patrijarh Kiril razgovarali su, između ostalog, o blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju, i njegovim zaslugama za učvršćivanje veza Srpske i Ruske pravoslavne crkve.

Patrijarh Kiril je konstatovao da odnosi RPC i SPC imaju važan i odlučujući značaj kada je reč o ukupnim odnosima Rusije i Srbije.

Ministar Selaković je patrijarhu Kirilu, kao velikom prijatelju srpskog naroda i SPC, preneo pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Naš patrijarh blaženopočivši Irinej i predsednik Vučić su postavili jedinstvo naše države i crkve na jedan potpuno novi nivo, a naš novoizabrani patrijarh Porfirije je nastavio putem kojim je krenuo patrijarh Irinej“, rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, upravo su dve sestrinske pravoslavne crkve faktor koji ozbiljno doprinosi bliskosti dve države i naroda.

Ministar Selaković je i ovom prilikom izrazio zahvalnost predsedniku Vladimiru Putinu i ruskoj državi na pomoći tokom pandemije virusa korona, konstatujući da su bliski i prijateljski odnosi predsednika Vučića i Putina svakako doprineli, ne samo dolasku ruskih stručnjaka na početku epidemije, ne samo isporukama vakcina Sputnjik V, već i činjenici da je u Beogradu započela i proizvodnja vakcina Sputnjik V.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.