U trendu

Opasan toplotni talas prži Evropu, a najgore tek dolazi (video)

Toplotni talas koji je zahvatio zapad i sever Evrope ne jenjava – naprotiv.

https://www.youtube.com/watch?v=nEGX81Zebc4

Kako piše meteorološka stranica Accuweather, toplotni talas koji je u poslednjih sedam dana zahvatio zapadnu Evropu, od Španije do Skandinavije, postaje sve intenzivniji. Središte toplotnog talasa nalazi se na zapadu Francuske, odnosno istoku Nemačke. Svi koji žive u tom području izlažu se visokom riziku tegoba povezanih s ekstremno visokim temperaturama, a naročito starije osobe i deca.

Accuweather navodi da se izuzetno visoke temperature očekuju u narednim danima i tokom vikenda, a najtoplije će biti danas i sutra, prenosi Index.hr.

Temperature će se penjati i iznad 32 stepena Celzijusa u Španiji, Holandiji i Belgiji, a najviše temperature, oko 35 stepeni, pa i više, biće zabeležene u Parizu, Briselu i Kelnu.

Posebno je zanimljivo što su izuzetno visoke temperature zahvatile i krajnji sever zapadne Evrope, pa se tako na jugu Švedske, čak i u Štokholmu, očekuju temperature oko 32 stepena.

Period izuzetno vrućeg i suvog vremena u Švedskoj će itekako otežati vatrogascima borbu sa šumskim požarima, koji već sedmicama haraju tom skandinavskom zemljom.

Zbog temperatura koje ne padaju i izuzetno suvog vremena, švedska vlada objavila je da će jugu Švedske u petak pretiti „ekstreman rizik“ od šumskih požara.

Švedske vlasti opisale su poslednji niz požara u toj zemlji kao „najozbiljniju situaciju s požarima u modernim vremenima“.

Accuweather podseća da je od posljedica katastrofalnih šumskih požara u Grčkoj smrtno stradala 81 osoba, pri čemu je većina žrtava poginula u svojim automobilima i domovima.

Neuobičajeno visoke temperature u Nemačkoj svima otežavaju život, a zbog vrućine koja je deformirala betonsku pistu, neko vreme je bio zatvoren i aerodrom u Hanoveru.

– Zbog pucanja betonskih ploča usled vrućine morali smo na neko vreme zatvoriti pistu – rekli su iz aerodroma, dodajući da 41 avion nije poleteo, a 44 aviona su usred sezone letnjih odmora bila prisiljena sleteti na neki drugi aerodrom.

Za petak su meteorolozi najavili rekordne temperature od 38 stepena, nakon čega bi vrućina trebala posustati, ali ne osetno.

Klimatolozi Nemcima poručuju da se ubuduće pripreme na rekordna leta: „Ono što sad izgleda kao ekstremna toplota, uskoro bi mogla postati redovna pojava. Od industrijske revolucije temperatura u Nemačkoj se u proseku povisila za 1,4 stepena“, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.