U trendu

Oruzane snage RUS formirale jedinicu za umrežene operacije

MOSKVA – U Oružanim snagama Rusije su se pojavile jedinice koje mogu da vode „umrežene operacije velikih razmera“, javlja Sputnjik, pozivajući se na obaveštene izvore.

Princip umrežavanja predviđa da svi učesnici borbenih operacija postaju deo jedne mreže podataka, što omogućava uspostavljanje informacione i komunikacijske superiornosti nad protivnikom.

Prema rečima jednog sagovornika, nekoliko jedinica je već dobilo celokupan komplet jedinstvenog taktičko-kontrolnog sistema koji je proizveo koncern „Sazvežđe“.

„Takav komplet omogućava da se u obaveštajnom sistemu kombinuju komandovanja jedinicama, obaveštajna sredstva, oklopna vozila, artiljerija, PVO, bespilotne letelice, kao i jedinice sa kompleksom ‘Strelac’ i opremom ‘Ratnik“‘, rekao je izvor Sputnjika.

Drugi izvor je dodao da terminali za jedinstvene sisteme kontrole taktičke veze (ESU TZ), koji su postavljeni na naoružanje, vojnu i specijalnu tehniku, omogućavaju sprovođenje umreženih operacija. Jedinice mogu da razmenjuju informacije u realnom vremenu.

On je dodao da je ovakvim kompletima nedavno opremljena i Vislenska divizija ruske vojske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.