U trendu

Papa uprkos bolu u kolenu održao nedeljnu audijenciju

VATIKAN – Papa Franja, koji je teško hramao u nedeljnoj audijenciji za javnost, ponovo je danas apelovao na prekid rata u Ukrajini, dan nakon što ga je novi bol u kolenu primorao da naglo prekine sve aktivnosti.

Obraćajući se jednoj grupi tokom audijencije, papa je pozvao na molitve za okončanje rata u Ukrajini, koji je često osuđivao otkako je Rusija započela svoju invaziju, prenosi Rojters.

„Neka oružje utihne, tako da oni koji imaju moć da zaustave rat čuju vapaj za mirom koji dolazi iz celog čovečanstva“, rekao je Franja.

Papa je stigao je na Trg Svetog Petra sedeći u otvorenom papamobilu, koji ga je odvezao odmah iza platforme na kojoj se nalazilo nekoliko hiljada ljudi, navodi britanska agencija.

Hodao je polako, držeći se za ruku pomoćnika do svog sedišta oko 10 metara dalje.

„Izvinjavam se jer ću vas pozdraviti sedeći. Čini se da se isceljenje ovog kolena nikada neće završiti i ne mogu dugo da stojim“, rekao je na kraju audijencije oko sat kasnije, pre nego što bi obično išao da pozdravi ljude koji su umesto toga ovog puta prilazili ka njemu, prenosi Rojters.

Tokom Uskrsa, on je nekoliko puta prisustvovao, ali nije predvodio mise u bazilici Svetog Petra, a u svim slučajevima, ovlastio je nadbiskupa ili kardinala da služe misu, dok je on sedeo i čitao svoju propoved u sedećem položaju.

Osim problema sa desnim kolenom, papa Franja pati i od išijasa, koji izaziva bolove u nogama, a u utorak je naglo otkazao sve svoje dužnosti za taj dan zbog pogoršanja bolova u kolenu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.