U trendu

Peking ljut – SAD ne odustaju od podrške Tajvanu i Tibetu

PEKING – Zvanični Peking je izrazio ljutnju nakon što je američki predsednik Donald Tramp potpisao zakon o pomoći za prevazilaženje posledica pandemije kovida-19 u vrednosi od 2,3 hiljade milijardi dolara koji uključuje i mere iz kojih je jasno da SAD ne odustaju od podrške Tajvanu i Tibetu.

Kina sa velikom zabrinutošću prati poteze SAD koji pokazuju da Vašington povećava pomoć za Tajvan koji Peking smatra delom suverene teritorije Kine.

Takođe, SAD glasno kritikuju kinsko upravljanje udaljenim Tibetom, zbog čega se još više zatežu odnosi i vrši dodatni pritisak na trgovinske odnose, ljudska prava i druga pitanja, izjavio je predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lidžijan.

„Odlučnost kineske vlade da očuva svoj nacionalni suverenitet i bezbednost i razvija svoje interese je nepokolebljiva“, naglasio je Lidžijan, preneo je Rojters.

U međuvremenu je predstavnik predsednika Tajvana Gzavije Čang izjavio da su SAD značajan saveznik i partner s kojim Tajvan deli zajedničke vrednosti slobode i demokratije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar