U trendu

Penava bacio na pod statut na ćirilici, nazvao ga uvredom

VUKOVAR – Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava napravio je incident na sednici Gradskog veća Grada Vukovara, kada je na pod bacio predlog statuta Vukovara na ćirilici,

Peredlog statuta mu je dao odbornik SDŠ-a Srđan Kolar, nakon odluke Veća da se nisu se stekli uslovi za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru.

Na statutu koji je Kolar predao Penavi naslov je bio ispisan ćiriličnim pismom, dok je podnaslov na latinici na kome piše „Da se bolje razumemo“, što je i naslov kampanje Srpskog narodnog vijeća koja ima za cilj skidanje stigme sa ćirilice, prenosi zagrebačka N1 televizija.

„Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDŠ-a u Vukovaru“, rekao je Penava i poručio Kolaru da ga je duboko uvredio.

Kako je rekao, Kolar je tim činom „pogazio sav napor i trud“ u procesu mirne reintegracije.

„Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspeli 1991., da uvedete ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva deca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije juče, danas, sutra svim sredstvima!“, rekao je Penava.

Kolar je na to , kako se navodi, optužio Penavu da ne može da prihvati trećinu stanovništva u Vukovaru, a zamenik gradonačelnika Vukovara Srđan Milaković ocenio da je sednica gradskog veća organizovana kao „suđenje srpskoj zajednici, pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u celoj Hrvatskoj“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar