U trendu

Pitanje narkotika ključno za birače na predstojećim izborima u Finskoj

HELSINKI – Na izborima koji bi trebalo u aprilu da se održe u Finskoj, odlučujući faktor biće politika vlade prema drogama i borba protiv trgovine narkoticima, smatra 57 odsto birača, pokazalo je najnovije istraživanje Fondacije A-Clinic.

Među ispitanicima, 52 odsto smatra da bi korisnike droga trebalo označiti kao kriminalce, dok bi ih 44 odsto nazvalo zavisnicima, prenosi Euraktiv.

Istraživanje je okazalo i da je 45 odsto glasača za uvođenje nadziranih objekata za injekcije ili prostorija za konzumiranje droge – pitanje o kojem parlament sada mora da raspravlja, jer je građanskom inicijativa o tom pitanju već prikupljeno potrebnih 50.000 potpisa.

Iako je situacija u Finskoj posebno akutna, jer je ta zemlja bila na vrhu liste u odnosu na smrtne slučajeve uzrokovane drogom među mladima, prema izveštaju Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga iz 2022. godine, finske stranke ostaju podeljene po tom pitanju.

Dok su Zeleni i Leva alijansa voljni da isprobaju takve objekte, Finska partija im se čvrsto protivi, rekavši da bi poslali „pogrešan signal“.

Socijaldemokrate, Centar i Nacionalna koaliciona partija, u međuvremenu, nemaju definitivan stav o tome.

Istraživanje je sprovela nevladina organizacija Fondacija A-Clinic, kako bi imala pregled stavova birača po pitanju zloupotrebe supstanci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar